2015. augusztus 21., péntek

5. szám

Társas élet
Nyúl társas élete:
Ha több nyulat szeretnénk és nem akarjuk azt ,hogy ellepjenek minket a kisnyulak,akkor két variáció szerint tarthatjuk őket együtt:
  1. Ivartalanítva tartunk hímet/bakot és nőstényt együtt,mivel nagyon szaporák nem túl jó ha nem ivartalanítjuk őket. Ráadásul nem függenek a hormonoktól amik agresszívvá tehetik őket.
  2. Nőstény és nőstény esetében tapasztalhatunk kisebb agresszíót de ezek a kisebb csaták általában nem vérre menőek,amúgy nagyon jól eljátszhatnak egymással.
Ami TILOS:
  1. Hímet hímmel/bak a bakkal: előbb utóbb valamelyik nyúl súlyosan,vagy halálosan meg fog sérülni a harcokban.
  2. Ivartalanítás nélkül hím/bak és nősténnyel: Szapora állatok,ha nem tenyészteni akarjuk őket és nem néztünk át mindent ami a szaporításhoz szükséges akkor ne tartsuk őket együtt.
A nem tiltott esetekben látható agresszió, ilyen esetek elkerülésére mutassuk be őket egymásnak "külső" helyen.
A nyulak társas lények,így minden hozzájuk kedvesen közelítő állattal jól elvannak (általában,miután legyőzték félénkségüket).



Cuki és Topi


Írta: Molli


Hörcsögök:  A legtöbb hörcsögfajt TILOS EGYÜTT tartani, ilyenek például a dzsungáriai törpehörcsögök, szíriai aranyhörcsögök, kínai csíkos törpehörcsögök. Ezeknél a fajoknál még a jól összeszokott egynemű testvérek is néhány hónap után verekedésbe kezdenek, ami akár halálos kimenetelű is lehet. Ennek fő oka az, hogy területvédő állatok. Különböző neműeknél viszont már más a dolog, kisebb "házassági" veszekedéseknél több nem-igen szokott előfordulni, viszont ebben az esetben számítanunk kell (első alomnál) akár 3-5 kispocokra, amibe ha belegondolunk, sem a pénztárcánknak, sem a hörcsögöknek nem kedveznek. Természetesen ugyan ez vonatkozik a társas hörcsögökre is, szapora állatok, és ha nem akarunk megvetett szaporítók lenni, és az anya életét megrövidíteni, ( természetesen több alom után, mivel már a szülés után is termékenyek a nőstények, így újabb alomra számíthatunk, ha továbbra is együtt tartsuk a hímmel ) akkor ez sem a praktikus megoldás.
Szóval ha mindenképp több hörcsögöt szeretnénk együtt tartani, akkor egy nagyobb ketrecben egynemű hörcsögöket kell tennünk, ez pedig az alábbi fajtáknál működik:

  • Roborovszki törpehörcsög
  •  Campbell törpehörcsög
    Megj.: A terméketlen hörcsögöknél ( vagy ha sehogy se jön össze az alom valamilyen oknál fogva )természetesen más a helyzet, ilyenkor néha össze lehet tenni a hímmel, és nagyon aranyosan elvannak egymással, miközben nem gazdagodik a család. :)
    Szotyi & Minciri

    Hami és Pihi
Írta: Minciri


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése